Stupido Records

RÖÖVEL ÖÖBIK

 
1980/1990 -lukujen taitteessa maailma oli vielä hieman erilainen paikka kuin tänään. Pienen Suomen kyljessä oli mahtava Neuvostoliitto ja sen piskuinen osa oli Neuvosto-Eesti.

Neuvosto-Eestissä ei kuitenkaan eletty pussissa, vaan sielläkin seurattiin kansainvälisen popmusiikin nykyvirtauksia. Korva kiinni radiossa kuunneltiin eritoten britti-dj John Peelin edesottamuksia.

Tuolta pohjalta ponnisti Tallinnassa 1987 perustettu Röövel Oöbik (suomeksi jotakuinkin Rosvosatakieli).
Vokalisti Tönu Pedarun, kitaristi Allan Hmelnitskin, basisti Tarvo Varreksen ja rumpali Raul Saaremetsin perustamasta yhtyeestä tuli heräävän Eestin johtava indie-bändi.
Nelikko solmi 1989 levytyssopimuksen aloittelevan suomalaisen Stupido Twins Recordsin kanssa ja pääsi jo ennen ensimmäistä albumiaan mm. keikalle New Yorkin New Music Seminariin 1990.

Nyt uudelleenjulkaistava Popsubterranea -albumi äänitettiin Helsingissä ja Tallinnassa - tuottajana sittemmin edesmennyt Ari Vaahtera - ja julkaistiin 1992.

Bändin uran kliimaksi - ja korva kiinni radiossa vietettyjen vuosien päiväuni - toteutui kuitenkin 1993, jolloin bändi äänitti Lontoossa legendaarisen John Peel Session. Tuo 4 biisin äänitys julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa tämän cd:n bonusraitoina.
Röövel Ööbik painui sittemmin hiljaiseloon - osa kundeista jatkoi musisontia Una Bomba -nimellä - mutta nousi tuhkasta 2004 ja julkaisi 2005 toisen albuminsa Supersymmetry rumpali Saaremetsin perustamalla Umblu-merkillä.

Basisti Varres oli vain vaihtunut Eestin punk-ikoni J.M.K.E:sta tuttuun Sten Sheripoviin. Levyn Pohjoismaitten jakelusta vastasivat luonnollisesti Stupidot.

Näin Ööbikeistä 90-luvulla kirjoitettiin:

Popsubterranea on selkeästi 90-lukulainen tuote, se heijastelee 60-luvun psykedeliaa ja 80-luvun modernia rock-ilmaisua.?, Soundi.

"Musiikki pääasiassa leijailee eetteriin. Siitä löytyy kuuntelukertojen myötä säväkkyyttä ja monitahoisuutta.", Rumba.

Eli siis klassinen indie-albumi aikanaan hieman yllättävästä ilmansuunnasta.


http://www.umblu.com/rooveloobik/
http://www.myspace.com/rooveloobik

 

UUTISET

Montevideo ja Evilsons-cd:t 5.4. (20.03.2006)
J.M.K.E ja Röövel Ööbik taas kehissä (22.02.2006)
Umblun levyt nyt Stupidolla (11.08.2005)